Lasagne s mletým hovězím masem
Lasagne s mletým hovězím masem
Pravé italské lasagne se připravují s masem jehněčím a s větším množstvím kořenové zeleniny. Ale i trochu upravené "po česku" jsou chutné.
Doba Přípravy : 1 h 30 min
Ingredience:
mozzarela | 300 g |
mrkev | 2 ks |
česnek | 2 stroužky |
rajčatový protlak | 1 lžíce |
mleté hovězí maso | 300 g |
rajče | 500 g |
olivový olej | 3 lžíce |
petržel | 1 ks |
větší cibule | 1 ks |
Omáčka:
|
|
hladká mouka | 60 g |
máslo | 60 g |
parmazán | 100 g |
mléko | 3/4 l |
Podle chuti:
|
|
pepř | |
sůl | |
oregano |
Postup přípravy receptu:
Parmezán nastrouháme, mozzarelu nakrájíme na plátky.
Rajčata spaříme horkou vodou a sloupneme z nich slupku. Nadrobno je rozkrájíme. Očištěnou mrkev a petržel nastrouháme, oloupanou cibuli a česnek jemně nakrájíme.
Cibuli a česnek smažíme na rozehřátém oleji, dokud nezesklovatí. Přidáme mrkev a petržel a ještě chvíli smažíme. K zelenině nasypeme mleté maso, oregano a rajčatový protlak. Mícháme a smažíme, dokud se maso nezačne drolit. Přidáme rajčata a společně s masem promícháváme a dusíme do zhoustnutí. Dochutíme pepřem a solí. Odstavíme a necháme chladnout.
Připravíme si bešamelovou omáčku: Máslo rozehřejeme, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Jíšku naředíme mlékem, rozmícháme dohladka a krátce povaříme. Do mléka nasypeme parmazán, sůl, pepř a prohřejeme. Omáčku také odstavíme a necháme trochu prochladnout.
Dno zapékacího pekáčku vymažeme máslem a zalijeme malým množstvím bešamelové omáčky. Poklademe pláty nevařených lasagní, na ně rozetřeme slabou vrstvu mletého masa se zeleninou a takto pravidelně střídáme vrstvu lasagní a masa. Každou vrstvu vždy posolíme, popepříme, můžeme ještě posypat trochou oregana a každou vrstvu polijeme bešamelovou omáčkou. Ukončíme vrstvou nevařených lasagní, kterou také mírně polijeme a rozprostřeme na ni plátky mozzarely.
Pekáček překryjeme celofánem a lasagne s mletým hovězím masem pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Ke konci pečeme chvíli odkryté, bez celofánu.