Pařížský dort

15.07.2008 01:00

 

Pařížský dort

Suroviny:

Těsto: 3vajíčka, 120g krystalového cukru, 120g polohrubé mouky Poleva: 2 smetany ke šlehání, 2 sáčky ztužovače šlehačky, 1 balení červeného želé, marmeláda na potření.

Postup: Vajíčka rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme spolu s cukrem do pěny. Na menší otáčky zašleháme žloutky a pomalu vmícháme mouku. Polotekuté těsto vylijeme do předem vymazané a vysypané formy na dort. Formu vložíme do dobře předehřáté trouby a pečeme při teplotě 180°C. Pečeme asi 20 minut dokud piškot nezezlátne. Po vytáhnutí z trouby jej necháme dobře zchladnout.
Mezi tím, co bude piškot chladnout si připravíme polevu. Želé připravíme dle návodu na sáčku a necháme ztuhnout. Ztuhlé želé nastrouháme na malé kousky. Část želé můžeme také odlít na tácek a pak z něj vykrojit ozdobné tvary. Smetanu ušleháme a přidáme do ní ztužovač. Nakonec zamícháme nastrouhané želé do šlehačky a vznikne nám poleva.
Piškotový korpus rozřízneme v polovině a potřeme marmeládou. Přiklopíme a vrch opět potřeme kouskem marmelády. Nakonec dáme na povrch dortu větší vrstvu polevy a po bocích potřeme polevu také.

Pařížský dort - klikněte pro zvětšení