Lasagne s mletým hovězím masem

15.07.2008 16:49
 

Lasagne s mletým hovězím masem

Pravé italské lasagne se připravují s masem jehněčím a s větším množstvím kořenové zeleniny. Ale i trochu upravené "po česku" jsou chutné.

Doba Přípravy : 1 h 30 min

Lasagne s mletým hovězím masem
Ingredience:
mozzarela 300 g
mrkev 2 ks
česnek 2 stroužky
rajčatový protlak 1 lžíce
mleté hovězí maso 300 g
rajče 500 g
olivový olej 3 lžíce
petržel 1 ks
větší cibule 1 ks

Omáčka:
hladká mouka 60 g
máslo 60 g
parmazán 100 g
mléko 3/4 l

Podle chuti:
pepř  
sůl  
oregano
Postup přípravy receptu:

Parmezán nastrouháme, mozzarelu nakrájíme na plátky.

Rajčata spaříme horkou vodou a sloupneme z nich slupku. Nadrobno je rozkrájíme. Očištěnou mrkev a petržel nastrouháme, oloupanou cibuli a česnek jemně nakrájíme.

Cibuli a česnek smažíme na rozehřátém oleji, dokud nezesklovatí. Přidáme mrkev a petržel a ještě chvíli smažíme. K zelenině nasypeme mleté maso, oregano a rajčatový protlak. Mícháme a smažíme, dokud se maso nezačne drolit. Přidáme rajčata a společně s masem promícháváme a dusíme do zhoustnutí. Dochutíme pepřem a solí. Odstavíme a necháme chladnout.

Připravíme si bešamelovou omáčku: Máslo rozehřejeme, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Jíšku naředíme mlékem, rozmícháme dohladka a krátce povaříme. Do mléka nasypeme parmazán, sůl, pepř a prohřejeme. Omáčku také odstavíme a necháme trochu prochladnout.

Dno zapékacího pekáčku vymažeme máslem a zalijeme malým množstvím bešamelové omáčky. Poklademe pláty nevařených lasagní, na ně rozetřeme slabou vrstvu mletého masa se zeleninou a takto pravidelně střídáme vrstvu lasagní a masa. Každou vrstvu vždy posolíme, popepříme, můžeme ještě posypat trochou oregana a každou vrstvu polijeme bešamelovou omáčkou. Ukončíme vrstvou nevařených lasagní, kterou také mírně polijeme a rozprostřeme na ni plátky mozzarely.

Pekáček překryjeme celofánem a lasagne s mletým hovězím masem pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Ke konci pečeme chvíli odkryté, bez celofánu.