Nechte se inspirovat skvělým stylem

15.07.2008 17:05

Chcete bydlet také tak? Nechte si poradit!

 
 

Kvalita bydlení je samozřejmě daná kvalitou bytu či domu, jeho dispozicí, velikostí a pochopitelně také 
vybavením tedy nábytkem atd. Výsledkem je nějaká atmosféra, který nás pak jako návštěvníky takového obydlí buďto láká a nebo odpuzuje. Jak ale zmíněnou atmosféru vytvořit, když náš byt je jiný a máme úplně jiný nábytek? Zkuste si to nechat vysvětlit akademickým architektem Karlem Millerem

Na fotografiích je zobrazeno pět interiérů vybavených kvalitním a pohledově atraktivním nábytkem (Ligne Roset). Fotografie, a potažmo tedy interiéry, mají podmanivou atmosféru a naším záměrem je popsat její mechanizmus a s pomocí architekta Millera přijít na to, jak si něco takového udělat doma a to třeba jen pomocí vhodné kombinací barev a světla.

Kontrast moderního a starého


Zde je důležitý kontrast starého, chcete-li „zámeckého“ a moderního. Ona „zámeckost“ je reprezentována úpravou stěn, kterou si může zájemce bez problému vytvořit tzv. za pár korun pomocí tapet. Moderní je zde nábytek a to opět v kontrastních barvách. Jednou pomerančově oranžová, která doslova září a podruhé silná černá barva. Zkuste nějaký solitér v podobné zářivé barvě, nebo látkový přehoz. Všimněte si, že kromě sedací soupravy a lustru zde už nic jiného není. Zbavte se nepotřebných předmětů.

Hrubé versus subtilní

U druhého pokoje, který je navazující jídelnou  hraje hlavní roli zadní neomítnutá hrubá stěna z tzv. pohledového betonu a k ní je kontrastní subtilní, elegantní a naopak jemný stůl. To je vše, tento kontrast vytváří hledanou atmosféru. Zkuste podobně jemný, tedy ne „hmotný“ a těžký stůl a stěnu pak vymalovat na šmolkovanou, hrubou, jakoby ušmudlanou světle béžovou, možná také ocelově kalně šednou. V prodejnách s malířskými potřebami vám mohou udělat tisíce odstínů. Nebojte se zvolit něco „brutálního“, protože o tom to právě je. Drsná zeď v nějaké nevlídné barvě a jemný elegantní stůl (nebo jiné vybavení).

Čistě v bílé

Třetí místnost je vlastně romantická ložnice. Zde je rozhodující množství bílé barvy a barva slonové kosti (barva dveří a zárubně). Bílá asociuje čistotu, moderní lůžko je sice pohledově těžké a hmotné, je ale plné bílých a nikoliv strakatých lůžkovin a všimněte si, že jeho čelo je podsvícené a vypadá tedy jakoby lehčí, jakoby s tendencí se vznášet. Je to starý „trik“  na který vám stačí obyčejná lampička. V této místnosti není nic strakatého, nic pastelového, vše je jednoduché a bílé a proto to vypadá čistě a klidně.

Žádné textilie

Pracovna je trochu problematická. Pokud nemáte notebook s bezdrátovýmpřipojením k
sítím, vždy budou místnost a vaše pracovní prostředí rušit dráty a kabely.V tomto případě se sází na subtilnost a čistotu, žádný tvůrčí nepořádek se zde nekoná. Vše je uklizené. Všimněte si, že zde chybí textilie, které umí být pohledově velmi teplé a dokáží místnost až zadusit. Není zde použito ani čalounění, vše je ze studených barev a materiálů a onu „nehmotnost“ umocňuje volný výhled z nestíněného okna (bez závěsů). Vyházejte steré romantické ušáky, dečky a prostírání, zkuste stůl v bílém laku.



Poslední fotografie je jiný byt. Je to loft s velkou místností. Tady je hlavním a rozhodujícím faktorem volný prostor a solitérní sedací souprava. Tohoto efektu se bez cca 35 metrů čtverečních plochy a velkých oken dosáhnout nedá. Můžeme se jen poučit o tom, že méně je opravdu více.


 

Zdroj : https://www.living.cz/