Proč má pivo bílou pěnu?

14.07.2008 23:23


Jak je možné, že pěna například černého piva má bílou barvu? A v čem se tato pěna liší od normální pěny do koupele? Na tyto otázky si odpovíme v následujícím, článku.

Jistý anglický ,,vědec" zkoumal podstatu tohoto problému. Nalil si sklenici černého piva a jeho pěnu podrobil podrobnému rozboru pod mikroskopem. Na rozdíl od pěny do koupele je pivní pěna tvořena stejně velkými kulatými bublinkami o průměru 0.1 až 0.2 mm, plujícími v pivě.
U okrajů pěny je možno najít osamocené bublinky. Pohled skrz ně nám prozradí podstatu problému. Tyto bublinky se totiž chovají jako malé čočky rozptylky. Tak jako má průhledná skleněnka větší index lomu světla, než okolní vzduch a můžeme ji využít jako silnou lupu, kulaté bublinky v pivě světlo rozptylují, protože v nich obsažený vzduch má nižší index lomu než okolní kapalina.

Následkem toho je světlo, pronikající na povrch bublinky rozptýleno do nejrůznějších směrů. Část světla se navíc odráží zpět, což také přispívá ke změně barvy. Světlo, které se k nám vrací má jinou vlnovou délku. Pěnu tedy vnímáme jako bílou.

S pěnou u piva je to stejně jako s mraky. Mraky se skládají z mikroskopických kapek vody a když touto kapkou projde světlo, vrací bílý odstín. Tento efekt se nazývá Mierův rozptyl.