,,Vybarvěte si Mandalu"

01.10.2008 14:03
Myslím,že to několika lidem jen prospěje :-)
 
 

 

Mandaly se stále  více nabízejí jako prostředek k uvolnění,soustředění a také poznání sebe sama a  rozvoji této kreativity.Mandaly jsou totiž prastaré-měly svůj určitý význam a smysl už mnoho staletí a generací před námi.

 

Co je to Mandala?

Slovo samotné pochází ze staroindického jazyka sanskrt a znamená to ,,kruh“.

Mandala může být symbol,vzor,struktura,nějaké zobrazení.Vždy má ale podobu kruhu,v němž je všechno soustředěno kolem středu.Kruh,ve kterém se všechno sbíhá ke středu,nebo naopak střed,z něhož kruh vyrůstá-to je typický rys mandaly.

Proč kruh?

Kruh je prvotní tvar života.Vzory mandal najdeme všude v přírodě a kolem nás-květina,letokruhy stromu,ptačí hnízdo,pavučina,šnečí ulita,dokonce i dráhy planet jsou ,,přirozené“ mandaly.Kruh vyjadřuje dvě věci:je to znak nekonečnosti,neboť nemá začátek ani konec,ale současně i omezuje.

Jak mandaly působí ?

Mandala uklidnuje,ztišuje,dovolí každému ponořit se do vlastního nitra,vytváří zvláštní hluboké naladění.Při vybarvování mandal vzniká u dětí stejně jako u dospělích,téměř vždy pracovní a soustředěné ticho.Při kreativní práci s mandalou pociťují klid,pramenící z poctivé práce rukou.Dospělí se často radují nad pouhým faktem,že si smějí vybarvovat.Koneckonců omalovánky platí za dětskou zábavu a dospělí si toto potěšení odpírají,přestože by na to měli tisíc chutí.

Jak pracovat s mandalami ?

Mandaly nevyžadují žádné velké vědmosti ani návod.Neexistují předpisy,jak přesně je kreslit.Některé pokyny a zásady jsou přesto důležité.Mandaly se doporučují vybarvovat po hektickém dni,po výletě,nebo před těžkým nebo nepříjemným úkolem.K vybarvování se hodí spíš pastelky,nebo voskovky,ale i vodovky.Fixy mají sice jasné barvy,ale svádějí k rychlému a nepřesnému kreslení (z vlastní zkušenosti) .

Kdy mandaly pomáhají ?

>> Často o sobě pochybujete ?

>> Vybudovali jste si vnitřní odpor proti nevyřešeným konfliktům?

>> Míváte pocit,že jste ztratili rovnováhu?

>> Máte strach,že nad sebou ztrácíte kontrolu?

>> Býváte často sklíčení?

>> Reagujete rozrušeně a agresivně?

>> Míváte pocit,že jste zůstali stát na místě?

>> Pokoušíte se léčit určité problémy alkoholem,prášky,cigaretmi či jídlem ?

Pokud se Vás týka jeden či více bodů ,může Vás energie mandal posílit...

 

Jaký mají mandaly význam pro děti?

Mandaly podporují děti v soustředění,zlepšuje se také schopnost zabývat se sebou samým.Roztěkané a neposedné děti se uklidní naproti tomu děti,které působí spíše pasivně,se stávají aktivnějšími a veselejšími.Postiženým dětem napomáhá kreslení mandal k psychické vyrovnanosti.

 

 

Zbavte se všednosti a do toho!