Zdravé a krásné nehty

13.07.2008 17:54

Pečujte o svoje „drápky“, protože zdravé nehty = krásné nehty

Vyzrajte na lámavé nehty

Křehké, měkké a lámavé nehty jsou bohužel častým problémem. Pokud trápí i vás, měla byste se zamyslet nad svým jídelníčkem! Klíčovou úlohu v růstu a vzhledu nehtů hraje totiž výživa. Zkuste si občas udělat jáhlovou kaši, která je vydatným zdrojem kyseliny křemičité nebo večer u televize mlsejte místo chipsů dýňová semínka, která jsou přímo „nabitá“ zinkem. Také čaj z ovesné slámy, přesličky nebo kopřivového listí může zlepšit stav nehtů. Tyto rostliny jsou bohaté na křemík a jiné minerály potřebné pro jejich růst. Pozor na želatinové medvídky! Zatlačme slzu, bohužel je fáma, že vám konzumace této sladké dobroty pomůže k pevným nehtům. Bílkovina v ní obsažená totiž nemá tu pravou směs aminokyselin potřebnou k tvorbě nehtů.

Pomoc pochopitelně najdete nejen „ve špajzu“, ale i v lékárně. Určitě si vyberete ze široké škály výrobků pro zdravé nehty, pleť a vlasy.

Myslete však na to, že aby měla léčba skutečně efekt, měla byste doplňky stravy užívat nejméně osm týdnů. Vyzkoušet můžete například rybí tuk či lněný a pupalkový olej, který ochrání nehty před praskáním. Silné nehty vykouzlí biotin a ostatní vitaminy skupiny B užívané společně s vitaminem C a E a zapomenout byste neměla ani na starý dobrý vápník.

Výživu můžete dodat nehtům i zvenčí. „Babky kořenářky“ radí potírat nehty cibulovou šťávou nebo šťávou ze žlutého kvítku orseje jarní. Pokud si však cibulové aroma raději odpustíte, pomoc najdete i v každé drogerii. Pořiďte si posilovač nehtů či vápníkovou kúru ve formě průhledného laku a vaše nehtíky se budou navíc i krásně lesknout.

 

Pryč s nepříjemnými záděry

Au, au, záděry nejsou nic příjemného. Nejlépe je jejich vzniku předejít používáním gumových rukavic při činnostech, kdy jsou ruce namáhány a pravidelným promašťováním kůžičky okolo nehtů krémem či olejíčkem. Dobře vám poslouží i slunečnicový či olivový olej. Záděra není totiž jiného než popraskaná kůže okolo nehtů, jejíž okraje většinou seschnou a zrohovatí. Pokud se záděra vytvoří, opatrně její okraj odstřihněte nůžkami, abyste se nezachytávala za oblečení a ranku si ještě nezhoršovala. Rozhodně se ji nesnažte utrhnou a v už v žádném případě ne ukousnout! Mohla by vzniknout nepříjemná infekce.

Jestliže se však při vypjatých situacích „bavíte“ právě okusováním odchlíplé kůžičky okolo nehtů, infekci se opravdu nevyhnete. Vyléčit vám ji pomůžou lístky jitrocele. Ty ponořte na okamžik do vařící vody a pak si je omotejte kolem bolavého prstu, zajistěte obvazem a nechejte působit několik hodin.

 

Jak předejít vzniku bílých skvrn

Bílé skvrnky jsou vlastně dutá místečka mezi jednotlivými vrstvami nehtu. Mohou být způsobena např. silným tlakem či poraněním kořene nehtu, ale také mohou signalizovat některá onemocnění organismu (horečky, poruchy ledvin a jater). Již vzniklé skvrnky odstranit nelze, musíte počkat, až odrostou. Jejich dalšímu vzniku však můžete předejít. Chovejte se při manikúře ke svým nehtům šetrně, nestříhejte kůžičku kolem nehtů a neškrábejte nehtové lůžko ostrými předměty. Bílé flíčky také často signalizují nedostatek vápníku či jiných minerálů, dbejte proto na dostatečný přísun vitamínů, které jsou pro zdravé nehty důležité: vápník, křemík, železo, vitamíny A a D.

 

Žlutá není ta správná barva

Pokud jste kuřačka, je to jasné. Žlutá barva nehtů je zapříčiněna vaším zlozvykem a tipla bych, že to není jediný problém, který vám způsobuje. Pokud však „bafaní“ neholdujete a přesto vám nehty žloutnou, je třeba hledat příčinu jinde. Nažloutlá barva všech nehtů může být způsobena častým odlakováváním a následným lakováním. Vhodné je před použitím barevného laku natřít nehet vrstvou laku bezbarvého, který ho ochrání před zabarvením. Již vzniklé zežloutnutí lze odstranit několika způsoby. Vydrhněte si nehty obyčejnou domácí zubní pastou. Pomůže vám odstranit nepříjemné skvrny, rozzáří povrch nehtů a částečně vybělí jejich zažloutlý odstín. Nebo zkuste namočit ruce do vody s vymačkaným citrónem. Kyselina citrónová totiž rozpouští skvrny a posiluje nehtové lůžko. Jestliže se však žlutá až hnědá barva objevuje jen na několika nehtech a takové zabarvení nelze odstranit pilníkem, může se jednat o infekční onemocnění nehtu a to vám potom pasta ani citron nepomůžou…

 

Plísně nechme sýrům

Vůbec nejprotivnějším onemocněním nehtů, které vás může postihnout, jsou různé plísně. Jejich léčba bývá většinou zdlouhavá a vyžaduje trpělivost, nicméně je nezbytná, pokud nechcete chodit po světě se zapáchající mokvající houbou namísto nehtu. Onychomykóza, jak se také plíseň nehtů nazývá, na sebe upozorňuje změnou barvy nehtového lůžka, nepříjemným svěděním a zápachem. Chytnout takovou plíseň není naneštěstí vůbec těžké. Stačí nosit nevhodnou obuv či navštívit plavecký bazén, který je pro přenášení plísní přímo rájem. Pokud onemocnění není v pokročilém stádiu a vám se nechce k doktorovi, můžete vyzkoušet recept našich babiček. Plísně a paraziti nesnáší česnek a platí to i v tomto případě. Vydesinfikujte si řádně obuv česnekem a potírejte si jím pravidelně i postižená místa. Pokud léčba do měsíce nezabere, nezbude vám nic jiného, než navštívit odborníka.